Örs mindenkinek

Pampalini és a kérődzők

2016. július 14. 17:35 - Tetlák Örs

dscn0200.JPGA Groenkloof Nature Reserve Pretoria határában elsősorban szabadidős park, amiben próbálják megőrizni az egykori növényvilágot. És növényevők azért vannak benne. A bejáratnál kirakott figyelmeztető táblán (miszerint 50m-nél ne közelítsd meg jobban az állatokat) 4 km-en keresztül mosolyogtam. Meg voltam róla győződve, hogy lehozom a 10km-es sétát úgy, hogy madarakat leszámítva, egyetlen állattal sem fogok találkozni. Nagyon más ez, mint amikor a "lábad előtt" etetik őket, ilyenkor tényleg türelem kell hozzá, hogy bármivel találkozz. Vannak olyan szakaszok, ahol simán el tudod képzelni, hogy az ember magas fűben oroszlánok vadásznak rád, még ha tudod is, hogy nagyragadozók nincsenek a parkban (egy sakált azért láttam messziről).

Egyébként is érdekes érzés egy több ezer hektáros területen egyedül sétálgatni. Simán be tudod magadnak magyarázni, hogy ragadozók, vadorzók, vagy kígyók fognak végezni veled (bármilyen sorrendben). Mindezt úgy, hogy 2km-nél egyetlen percben sem vagy messzebb főutaktól és elég sűrűn látsz valamilyen épületet a park körül. Ennyi kis mozgás mindentől függetlenül jól esik, itt tényleg mindenhova kocsival jár mindenki. Annyira keveset mozogsz, hogy zokog a szervezeted legalább ennyi gyaloglásért. A Virgin edzőtermek éppen folyamatosan tele vannak, de az meg nem az én világom.
Vissza a természetbe! A kígyókon az után kezdtem el gondolkodni, hogy végül is simán lehetnek a fűben, miután már többször átgázoltam a susnyáson, mert láttam valami antilopot messziről. Amikor meg közelebb mennél, persze, hogy tovább állnak. Szóval túrázni kiváló, de ha vadlesre csak egy helyre akarsz elmenni, az ne ez legyen. Meg az első ötben sem. És akkor képek.

Ha egy métert arrébb mennek, kizárt dolog, hogy meglátom ezt a néhány zsiráfot.
dscn0171.JPG

Ahogy ez a zebra sem könnyen mutatta meg magát.
dscn0168.JPG

Egy csapat antilop a domboldalban.
dscn0189.JPG

Az ösvényről néhányszor szépen látszik Pretoria, meg a főutak is.
dscn0163.JPG

Az ilyen csapásokon tudod elképzelni, hogy pillanatokon belül rádront valami a bozótból. Pedig itt egészen biztosan nem fog.
dscn0173.JPG

Gnúk.

dscn0203.JPG

dscn0200.JPG

Ez a csikó a bejárat körül legelészett.
dscn0218.JPG

p.s. Tudom, a zebra nem kérődző...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112771062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása