Örs mindenkinek

Joburg urban - johannesburgi városnézés II.

2016. október 11. 17:20 - Tetlák Örs

dscn1796.JPGSok minden magyarázhatja, hogy miért nem nagyon járnak be az emberek Johannesburg (ahogy a helyiek, főleg a fiatalok hívják Joburg, vagy Jozi) belvárosába. Sokan nem érzik magukat biztonságban, még többen egyszerűen nem érzik magukat jól a belső kerületekben és vannak, akiknek semmi dolguk nincs arra. Rám a harmadik feltétlenül igaz, fél év alatt nem voltam bent tízszer a városban. Itt egy európai értelemben vett city break nem tartana tovább, mint egy délután (egy másik fél napot el lehet mondjuk múzeumozni), viszont ezek a urban design nemtommik meg tetszenek (ha annak hívják ezeket egyáltalán).
* Update: az egész falas graffitiket mural-nak hívják (kösz, Áron!).
Arra, hogy éjszakázni miért nem megyek be soha az egyébként egyre felkapottabb helyekre, arra meg az lehet a magyarázat, hogy
1, megöregedtem,
2, lusta vagyok az Uberrel szerencsétlenkedni (másképp lehetetlen lenne közlekedni),
x, mindkettő.
Pedig van itt is minden, tetőteraszok, panoráma kocsmák, trendi bárok, fesztiválok és még mi tudom én, mi nincs. Meg ugyanezektől a helyekről 50-100 méterre olyan nyomortanyák, hogy nappal sem akarsz a közelükbe menni. Inkább mutatok pár képet, hátha valakinek pont ettől jön meg a kedve. Egy-két részlet ismerős lehet az első johannesburgi írásból, persze megint főleg összefirkált betonelemek lesznek.

Newtown, a központi tér közelében.
dscn1772.JPG

Nem messze az előzőtől.
dscn1773.JPG

Ilyesmi bábukkal tele van az egész környék.
dscn1775.JPG

Ez kifejezetten fizetett reklámnak tűnik. Nem biztos, hogy ezt a Big Apple párhuzamot csak én gondolom hangyányit erőltetettnek, de a kép tulajdonképpen nem rossz.
dscn1776.JPG

Ilyesmi oszlopokat már biztosan mutattam, volt belőlük még egy pár. Kísértetiesen ugyanilyen elefánt meg még legalább másik két helyen bukkant fel.
dscn1777.JPG

Autópálya pillér.
dscn1778.JPG

Felüljáró pillér.
dscn1803.JPG

Utcakép a belvárosban, a Rainbow Nation zászlaja.
dscn1780.JPG

A városháza, előterében a teljesen szabályosan parkoló utak ördöge. Itt jegyezném meg, hogy hosszú hónapok alatt egyszer esett, aznap amikor gyalog (is) mentünk volna városnézni.
dscn1781.JPG

Íme a város egyik legrégibb épülete. Nem sok ilyen hangulatú építészeti emlék maradt, ami elöregszik, azt itt lerombolják és építenek helyette másikat.
dscn0542.JPG
Sosem értettem igazán a kortárs művészetet. Ezek valódi állati csontok egy installációban az Alkotmánybíróság épületében.
dscn1786.JPG

Ez a remekmű ugyanott található, az előzőtől öt méterre. Nem tudom, hogy a hátsó kép hozzá tartozik-e, vagy másik alkotó tehetségét dicséri.
dscn1787.JPG

Megismételném, hogy ez az Alkotmánybíróság, nem valami alapítványi kortárs múzeum.
dscn0559.JPG
Az épület főbejárata. Itt sem vették a kelleténél vonalasabbra a dolgot.
dscn1792.JPG

Maga az épület, a hátsó traktusra is jutott egy városképi jelentőségű mondjuk szobor.
dscn0560.JPG

Mielőtt a britek elleni ellenállással világhírű lett, az ifjú Gandhi is járt a városban. A nagyszámú indiai bevándorló ügyvédjeként, érdekvédőjeként tevékenykedett. Le is csukták érte, ahogy kell.
dscn1793.JPG

Ez viszont hibátlan, az összes johannesburgi próbálkozás közül ez volt a kedvencem. Érthetetlen, hogy sikerült ilyen igényes, rendezett környezetbe helyezni.
dscn1796.JPG

Itt Maboneng a fancy, trendi és szexi party district, pedig a nagy része ennek a városrésznek is egy koszfészek.
dscn1808.JPG

Kellemes, sétára hívogató időjárás, megnyerő városkép.
dscn1807.JPG

Foghíjtelek parkoló a központban, munkaidő után.
dscn1812.JPG

A Gandhi Square a szürkületre kiürült belvárosban.
dscn1813.JPG

Ez Sandton, a Mandela Square. Sandton csak annyira vette át az egyre lepukkantabb Johannesburgtól a pénzügyi központ szerepet, hogy már a tőzsde is ide költözött. Van egy körforgás Gautengben. A lerobbanó johannesburgi belváros helyét Sandton veszi/vette át, itt vannak a legdrágább ingatlanok, a legmenőbb bevásárló központ, a legkomolyabb szállodák és így tovább. Sokan úgy gondolják, hogy az átlagembernek kifizethetetlen Sandton helyét esetleg Centurion fogja átvenni, közben persze komplett új városok épülnek, mint Waterfall City és előbb-utóbb egészen biztosan életre fogják rugdalni Johannesburgot is.
dscn0226_sandton.JPG

Legközelebb majd innen folytatjuk Johannesburg bejárását, hogy végképp mindenki ide akarjon költözni : )

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5612771094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása