Örs mindenkinek

Brugge & egy kis Gent

2017. április 19. 18:39 - Tetlák Örs

dscn3625.JPGA közvélekedéssel ellentétben, a flamand Brugge neve autentikusan nem Brügge, pláne nem Brűzs, hanem Bröhhö, jó erős hákkal és kissé e-be hajló ö-vel a végén. Egyszer sikerült helyesen kimondanom, de annyira telement a szám slejmmel, hogy nem tudtam folytatni a mondatot. Azt kell mondanom, hogy a filmtörténet legelbaszottabb magyar című filmje, az Erőszakik (eredetileg In Bruges), sokat nem is szépít a városon, tényleg olyan Brugge, mint a filmben. Persze, hogy főleg az érdekelt, hogy (SPOILER) hova esett Brendan Gleeson a harangtorony alá, mikor "megmentette" Colin Farrellt Ralph Fiennestól. És egészen könnyen megtaláltuk a többi filmes helyszínt is, főleg hogy Brugget két hosszabb fél nap alatt tokkal-vonóval, múzeumokkal, sörözőkkel, harangtoronnyal együtt kényelmesen be lehet járni.

Rögtön egy "budget hint": ha csak belekóstolnál a belga sörkultúrába, nem feltétlenül szükséges nyolc kocsmát végigjárni (ahogy mi tettük), pláne hogy a kocsmákban 4-5 euróért árult üveges söröket a sörboltokban megkapod 1-2-3 euróért. Meg ha már kifizetsz 4 eurót egy sörért, legalább csapolt legyen. Én általában a ház sörét ittam (elsőre) mindenhol, ezekkel nagyon nehéz mellényúlni. A De Garre, a Cambrinus, a De Halve Maan, a De Kelk, vagy a t' Poatersgat mind remek helyek és meg kellett állapítanunk, hogy a legjobbak a tripel típusú söreik.  Viszont egy életmentő tanács: a Rodenbach Grand Cru a világ legszarabb a "Világ Legjobb Söre" díjas söre. Borszakértői szemmel: vörös szőlőből poshadt murci, enyhe érthetetlen lecsengéssel. A gyümölcsös sörök kedvelői is messze kerüljék el, savanyú, elrothadt meggy íze van. Elképzelni sem merem, milyenek lehetnek ugyanebben a kategóriában a nem nyertes sörök.
Van aztán Bruggeben nagyjából 300 csokoládé bolt és egy rossz szavam nem lehet rájuk. Igaz, hogy egy az egyben cserélik az aranyat bonbonra, de valóban jobbnál jobbak. Meglepő módon waffle-t is minden sarkon árulnak, viszont belga étterem az nincs (ahogy egyesek szerint belga nép se). Egyszer sikerült egy flamand módra készült nyulat rendelni az étlapról, az utolsó darabot. Az egyiptomi pincér cserébe elmesélte, hogy neki négy gyereke van otthon és idejött dolgozni, de az egyiptomiak nem mennek külföldre, mert ők szeretik a hazájukat. Ellenben kétszer került szóba, hogy magyarok vagyunk, mindkétszer 50+ éves belga hölgy érdeklődött és mindketten gyönyörű országnak mondták Magyarországot, kedves emberekkel. Valószínűleg a belga a világ legudvariasabb népe. Már ha létezik.
A másik, ami feltűnő, hogy a városban majdnem minden műemléktemplom templom és kórház volt valamikor. Vagy már a középkorban is elismerésre méltó szociális háló volt Németalföldön, vagy akkoriban mindenki Rodenbach-ot ivott rendszeresen és indokolt volt ennyi egészségügyi intézmény fenntartása. Egyébként négy egyforma bazilika és vagy nyolc egyforma kisebb templom van a városban, az Onze-Lieve-Vrouwekerk nevezetű templomban egy Michelangelo Madonnával. Emellett majdnem ugyanúgy sikerült elsétálnom, mint a Szent Péter székesegyházban a La Pieta mellett, ami éppen fel volt állványozva, nekem meg eszembe sem jutott, hogy nem valami fő helyen, hanem a székesegyház sarkában kell lennie.
És innen akkor képekkel, mert Gentig még el sem jutottam, aki meg turisztikai ajánlót akar olvasni, az úgysem itt keresgél.

Az óváros déli részén van a Minnewater tó, nem rossz kezdés.
dscn3572.JPG

Csak pár méterrel arrébb, máris találkozol a város egyik jelképével, a hattyúkkal. Ezek sokkal szerencsésebbek, mint a kolozsvári Séta-tér hattyúi, azokat ha minden igaz, egyszerűen megették.
dscn3578.JPG

Annyira azért nem menők itt sem, hogy bekerülhetek volna a város címerébe, amin itt is medve és oroszlán van. Mi más lenne? Érdekes, hogy talán egyetlen város sem választott olyan címerállatokat, mint a lepke, a fonálféreg, vagy a blobfish. Medve, oroszlán, tigris....dögunalom.
dscn3503.JPG

Egyébként minden négyzetméteren szembeköszön a németalföldi városok legendás gazdagsága, tényleg ha egy szóval kellene Brugge-t jellemezni, az valószínűleg a jólét lenne. Ez a képen a Városháza épülete.
dscn3497.JPG

Ugyanez belülről, a tanácsterem
dscn3622.JPG

Közvetlenül a városháza mellett (a felső kép jobb oldalán, a két épületnek ugyanaz a fala) van a Szent Vér bazilika, ahol minden sátras ünnepen egy - ki gondolta volna - szent vér ereklyéhez fohászkodhatnak a hívek. Nincsenek kevesen, egy templomi segéderőnek meg kizárólag az a dolga, hogy az ereklyét tartó dobozt törölgesse minden egyes hívő után. Egy egész sorozatot lőttem róla, mert nem hittem el, hogy ilyen unott arccal lehet ezt csinálni.
dscn3616.JPG

Ez pedig a Markt, a piactér, illetve a Belfry (harangtorony), ahonnan Brendan Gleeson (SPOILER) levetette magát a filmben.
dscn3666.JPG

A tér másik oldala, nem volt egyszerű úgy fényképezni, hogy lógjon bele valami céllövöldés bódé.
dscn3485.JPG

Húsvétra való tekintettel, sikerült ugyanis a tér közepére egy teljesen ugyanolyan gagyi vurslit berettyinteniük, mint itthon akármelyik falusi búcsúban. Céllövölde, ótvar dodgem, két éveseknek való körhinta, minden ami kell. Az egyetlen kivétel ez a 7D nem tudom mi volt. Annyira az üzemeltető sem gondolta talán végig, hogy mi lesz pontosan a hét darab D, hogy nem is sikerült ráírnia, csak hatot. Az sem kevés. Mindenesetre rendkívül ízléses kis parádé volt ez, a lehető legméltóbb helyen.
dscn3489.JPG

Egyszer össze kellene számolni, hogy hány várost hívnak a bédekerrek "Észak Velencéjének", meg bármelyik égtáj Párizsának. Brugge szerintem mindkét listán szerepel.
dscn3505.JPG

Ez a Van Eyck plein (tér).
dscn3536.JPG

Ez meg a vámház a téren. Úgy tűnik ezt sem az utolsó filléreikből építették, maradék téglákból.
dscn3539.JPG

És persze méterenként több tonna csokoládé, akárhova fordulsz.
dscn3604.JPG

A jobb oldali épület pincéjében van a t' Poatersgat söröző, alig több, mint 400 féle sörrel.
dscn3546.JPG

Ami egyáltalán nem kirívó, mert a 2be söröző falán is van legalább ennyi fajta kiállítva.
dscn3608.JPG

Ez a De Halve Maan, a Brugse Zot (brüsszeli bolond) és a Straffe Hendrik sörök főzdéje (utóbbi a tripel, az a jobb).
dscn3569.JPG
Ezeket kell keresni, itt nem lesz komoly kihívás megtalálni.
dscn3571.JPG

Éles váltás, hogy a történelem rajongók is kapjanak valamit. Burgundi Mária nyughelye a Miasszonyunk Bazilikában (ez az Onze Lieve Vrouwekerk, ahol a Madonna is van). I. Miksa feleségeként sokat köszönhetnek neki a Habsburgok Németalföld tekintetében (például azt is, hogy betehették egyáltalán a lábukat), de Brugge is ilyenkorra teszi aranykorát. 
dscn3590.JPG

Aztán egy újabb éles váltással, lássunk néhány "kézműves" csokitojást. Mindenhova ki van írva, hogy "artisanal", itt még nem tudják, hogy a kézműves már nem sexy, trendy és fancy kifejezés.
dscn3603.JPG

Egyesekben talán egy világ omlik össze, de nem csak sörözőkben jártunk, ez például Bosch Az utolsó ítélet című képe a Groeninge Múzeumban.
dscn3640.JPG

De vannak ugyanitt olyan képek is, mint a Szent Ursula vidám életének bohókás pillanatait ábrázoló alkotás.
dscn3645.JPG

Vagy mint a "Baló György és Vajna András barátaikkal vacsora előtt". Sosem fogom tudni sehogy sem értékelni a modern "művészetet".
dscn3647.JPG

Ez a Photo Pointként hirdetett hely, állítólag mindenki innen akar fényképezni. Tényleg sokan tolongtak itt, ugyanezt a képet viszont szinte kizárólag napsütésben és zöldellő fűzfával találod meg ötezer másik helyen, úgyhogy megérte. Bal oldalt egyébként a 2be kocsma terasza van, tökig tele természetesen.
dscn3625.JPG

Ugyanez a városrész, csak a Belfry tetejéről.
dscn3683.JPG

Mielőtt Gentben folytatnánk, a talán legeltaláltabb teríték a De Garre kocsmából. Amiket itt látsz, azokat rendeld bátran, bármikor.
dscn3612.JPG

Ahogy mondtam, Brugge két nap alatt kényelmesen letudható (meg el lehet tölteni heteket is ugyanilyen stresszmentesen), úgyhogy megnéztük Gentet is. A városba beérve a PECSA elköltöztetett ócskapiaca várt, minden polgári lakás ékeként elképzelhető dísztárgyakkal.
dscn3691_gent.JPG

Gent egyébként egy jóval nagyobb város, az óvárosban is előfordulnak itt-ott oda nem nagyon illő épületek. Stílusra, hangulatra viszont ugyanaz, mint Brugge,  illetve itt van a Gravensteen várkastély is.
dscn3711.JPG

A csatornák mellett itt is a céhek épületei sorakoztak, na meg a helyi vaporettok ringanak és összeérnek a kávéházak, éttermek és bisztrók.
dscn3712.JPG

A székesegyházakkal, a harangtoronnyal, meg egyéb középületeivel egy kicsit olyan, mintha nem is Flandria, hanem valami francia régió lenne.
dscn3719.JPG

Ha meg már egyszer húsvét volt, mutatok egy étterem "cégért" is.
dscn3734.JPG

Ha az égiek is úgy akarják, a következő bejelentkezés Kijevből lesz, a jégkorong VB-ről. Üljetek tűkön!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6012771118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása