Örs mindenkinek

Garden Route - Fokföld zöld partvidéke

2016. szeptember 13. 21:09 - Tetlák Örs

dscn1110.JPGHa azzal kezdem, hogy a Dél-Afrikában érthetően körülrajongott Garden Route egyes szakaszai nem mutatnak több látnivalót, mint a kora nyári Zalai-dombság, akkor joggal fogja bárki azt hinni, hogy meghülyültem, vagy Pesterzsébetről* írok afrikai posztokat. Pedig a nyilvánvaló hatásvadászatot leszámítva, tulajdonképpen igaz. A Garden Route, a Fokváros és Port Elizabeth közti partvidék óceánparti szakaszai, lélegzetelállítóak. Amikor viszont a dombok között autózol, az tényleg nem nagyobb szám, mint bárhol a kora nyári Dunántúlon. A legelésző birkák és tehenek nem valószínű, hogy bárkit ámulatba ejtenek, viszont Dél-Afrika még július-augusztusban is csont száraz nagyobbik részéhez képest, itt zöld minden. Európaiként ez különösebben nem ver mellbe, de mondjuk egy johannesburginak erős lehet a kontraszt.

A Garden Route-ra minden utazási iroda 5-6 éjszakás csomagokat kínál, mi némi kompromisszumokkal letekertük három nap alatt. Kihagytunk egy pingvin kolóniát valamelyik öbölben és Gansbaai-t. Előbbivel Simon's Townban is "óriási szerencsénk" volt, úgyhogy tudtunk tőle aludni, utóbbival meg úgy voltunk, hogy nem a 12 fokos vízben fogunk cápás merülést vállalni. Az útvonal végül is maga a 2-s főút, de a komolyabb attrakciókért elég gyakran kell lejönni róla. Vagy mehetsz szinte végig a parton, de az lényegesen lassabb lesz. Amivel még hihetetlen szerencsénk volt, azok a tengeri emlősök. Sikerült lehozni a 800 kilométert úgy, hogy egyet sem láttunk. Állítólag novemberben hemzsegnek a bálnák Hermanus-ban, Port Elizabeth-ben meg tele az öböl delfinekkel. Nem tudom, talán az összes a Simon's Town-i pingvineket üldözte éppen valahol máshol, de annyi biztos, hogy felénk nem tették tiszteletük. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a botswanai turisztikai hivatal ügynöke vagyok, aki lebeszélni akar mindenkit Dél-Afrikáról, szögezzük le még egyszer: a Garden Route gyönyörű. Cape Pointtól Hermanus, L'agulhas (Tű-fok), Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay, Storm River Mouth, Jeffreys Bay, Cape St Francis, végül Port Elizabeth voltak a megállók. Útközben kétszer ütöttem el majdnem páviánokat, elkészíthettem a történelem talán legnagyszerűbb szirti borz portréját és tényleg szebbnél szebb helyeken jártunk.
Innentől képek.

Hermanus, szerintem az egész út legszebb partszakasza. A háttérben bálnák és delfinek hemzsegnek, de csak novemberre fognak ideérni.
dscn0989.JPG

Majdnem ugyanez panorámában.
dscn0988.JPG

A pillanat, amikor a csúcson akár abba is hagyhattam volna a természetfotózást: szirti borz portré.
dscn0990.JPG

Gyöngyfűzés level nemtommennyi.
dscn1003.JPG

Afrika legdélibb csücske, L'agulhas (Tű-fok) partvidéke.
dscn1007.JPG

Ha van két dolog, ami szorosan összetartozik, az Dél-Afrika és a jégkorong. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy a két óceán itt ér össze, nem a Jóreménység-fokánál.
dscn1019.JPG

Láttam pár Mandela ábrázolást Dél-Afrikában, talán ez volt a legrusnyább, Mossel Bayben.
dscn1042.JPG

Nem egy holland kisváros, hanem a dél-afrikai Knysna Gazdagisztán negyede.
dscn1047.JPG

Minősíthetetlen kilátás az erkélyről, Plettenberg Bay-ben.
dscn1062.JPG

A szomszédban meg ez az "ipari hulladék" parkolt.
dscn1063.JPG

Storm River Mouth, a Tsitsikamma Nemzeti Park leglátogatottabb része. A Vihar-folyó belefolyik az óceánba, ennyi. Na azért ennél lényegesen látványosabb.
dscn1070.JPG

Pontosan itt történik.
dscn1110.JPG

Ha esetleg úgy tűnne, a művész úr nem döglött, napozik.
dscn1074.JPG

Nem is tudom mennyit kérnek érte itthon egy virágárusnál, de a Garden Route-on úgy nő a kála, mint a gaz és úgy tűnik, szinte bárhol kibírja.
dscn1086.JPG

Ez meg a híres függőhíd a torkolat felett.
dscn1088.JPG

Random cerkóf valahol útközben.
dscn1119.JPG

Cape St Francis, ahol olyan szél volt, hogy teljesen érthetetlenné tette a félszigeten sorakozó több száz nyaralót (mármint az épületeket, mert ember rajtunk kívül nem nagyon volt). Miközben majdnem feltépte a szél a teraszon az ablakkereteket, meg is kérdeztem az étteremben, hogy itt mindig ilyen szél van? Azt mondták, hogy ennyire nincs. Mindjárt jobban érthető, minek építkezik bárki is ide.
dscn1130.JPG

Életkép Port Elizabeth-ben. A kép megfejtése: vizes volt a fű.
dscn1142.JPG

Port Elizabeth főtere szombat délelőtt, városlakók hömpölygő áradatával.
dscn1153.JPG

* Végezetül itt kérnék elnézést és követnék meg minden pesterzsébetit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orsmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr3112771084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása